Jak wybrać najlepszego i najzdrowszego Karpia na wigilijny stół?

Zastanawiasz się jak wybrać najlepszego i najzdrowszego Karpia na wigilijny stół?

Odpowiedź nie jest taka prosta jak mogłoby się wydawać. Na to czy Karp będzie świeży, zdrowy i pyszny ma wpływ bardzo wiele czynników. Jego hodowla, żywienie, transport, a nawet jakość wody w basenach, z których są sprzedawane.

Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze Karpia na święta?

Przede wszystkim najważniejsza jest podróż karpia ze stawu na stół - a dokładnie czas tej podróży. Warto wybierać karpie z Lokalnych Gospodarstw Rybnych, ponieważ te zazwyczaj transportowane są bezpośrednio ze stawów do basenów na targach, bazarach i marketach. Dlaczego to tak istotne, chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Niekiedy gotowe filety, które kupujemy w marketach przebywają znacznie dłuższą drogę “odwiedzając” po drodze wiele punktów logistycznych. Mięso z takiej ryby nadal jest zdatne do spożycia, jednak posiada dużo mniej walorów zarówno zdrowotnych jak i smakowych. Dlatego warto wybierać świadomie!

Skąd pewność, że karp, którego wybieram jest ze sprawdzonego źródła?

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupisz karpia z naturalnej hodowli - sprawdź czy sprzedawca posiada Certyfikat - Kodeks Dobrej Praktyki Rybackiej. Jest to bardzo ważny dokument, który otrzymują wyłącznie gospodarstwa spełniające rygorystyczne warunki hodowli, transportu, przechowywania oraz sprzedaży ryb. Sprzedaż podlega zgłoszeniu i nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej. Osoby zaangażowane do obsługi miejsca sprzedaży ryb muszą mieć świadomość wysokiego stopnia odpowiedzialności za dobrostan ryb. 

Zobacz jak duża może być różnica w czasie transportu!

Wybór stoiska z lokalnych gospodarstw daje Ci gwarancję, że ryby będą świeże!

Na powyższym obrazku widać już czym więc jest Krótki Łańcuch Dostaw i dlaczego jest tak ważny!

W krótkim Łańcuchu Dostaw - ryba znacznie szybciej dociera do konsumenta. Dlatego hodowcy dbają o skracanie łańcucha dystrybucyjnego - ponieważ dzięki temu klient otrzymuje lepszej jakości produkt - a co za tym idzie - jest zadowolony. 
Taka podróż omija wtedy wiele punktów logistycznych takich jak: transport do centrum zbytu hurtowego, przechowywanie, transport do przetwórni, z przetwórni do punktu sprzedaży, ekspozycję, transport do nabywcy.

Czy warto zatem kupić karpia na święta?

Karp na świątecznym stole to podtrzymywanie wieloletniej tradycji. Kojarzy się nam z zapachem choinki, gwarem domowników, kuchennym uwijaniem się w kuchni, aż wreszcie z uroczystą, rodzinną kolacją w gronie najbliższych. Warto kultywować nasze polskie tradycje i przekazywać je kolejnym pokoleniom. Świeży i smaczny karp może być symbolem wigilii również w Twoim domu!

Dzięki kontrolowanym warunkom hodowli oraz odizolowaniu od substancji szkodliwych, które mogą pochodzić ze środowiska zewnętrznego mięso karpia jest bezpieczne w spożyciu i ma wiele walorów prozdrowotnych. Jeśli szukasz naturalnej niskoprzetworzonej żywności ze sprawdzonych źródeł. Karp wpisuje się w ten trend doskonale ponieważ jest to mięso bezpieczne, zdrowe, hodowane w Polsce w kontrolowanych warunkach naturalnych objętych ścisłym nadzorem weterynaryjnym.

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze"